Reuma Artrose

Reuma en artrose zijn twee verschillende ziekten. Bij reuma  is er sprake van een ontsteking in het gewrichtskapsel en bij artrose wordt het kraakbeen afgebroken waardoor de kwaliteit van het kraakbeen langzaam achteruit gaat.

Artrose is één van de hoofdvormen van reuma, de andere twee hoofdvormen zijn ontstekingsreuma en wekedelen reuma. Artrose en reuma worden daarom nog wel eens door de war gehaald.

Artrose en reuma stichting

Er wordt gesproken over artrose wanneer het kraakbeen tussen de gewrichten verminderd en er hierdoor klachten ontstaan in het dagelijks leven. Bewegen en activiteiten zoals draaien en bukken gaan steeds moeilijker en brengen pijn met zich mee. Artrose is niet te genezen en de klachten zullen dus langzaamaan steeds erger worden. Wel zijn er medicijnen die de pijn kunnen verminderen zoals ontstekingsremmers, pijnstillers en NSAID’s.

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende reumatische aandoeningen. In Nederland zijn er bijna 2 miljoen mensen die leven met de gevolgen van een reumatische aandoening. De gevolgen van reuma zijn stijfheid en pijn op de plaats van de reuma. Simpele dingen zoals het openen van een brief en een bericht sturen op de computer gaan niet meer.

Voor reuma zijn ook nog geen geneesmiddelen die de reuma kunnen laten verdwijnen, wel zijn er medicijnen die reuma dragelijker maken maar pijn zal altijd aanwezig blijven.

Reuma artrose

Vaak wordt gedacht dat artrose ontstaat tijdens de veroudering en dat de versleten gewrichten door de ouderdom komen. Artrose kan ook voor komen op jongere leeftijd, vooral in de gewrichten van de nek en onderrug. Ook is artrose niet hetzelfde als botontkalking, het komt wel allebei bij ouderen voor maar zijn totaal verschillend van elkaar.

Bij botontkalking neemt de dichtheid van het bot af en wordt het bot brozer. Bij artrose is er juist sprake van een toenemende dichtheid van het bot, onder het kraakbeen. Heb je artrose reuma of een andere aandoening en wil je meer informatie hierover, dan kun je altijd kijken bij een artrose en reuma stichting.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn toegestaan.