Oorzaak artrose

Wanneer er bij jou artrose ontdekt is wil je natuurlijk graag antwoord op de vraag; wat is de oorzaak van artrose? De oorzaak van artrose is niet geheel bekend, maar toch zijn er bepaalde factoren die de kans op artrose lijken te vergroten. Het kan zo zijn dat artrose in jouw familie voor komt, artrose heeft namelijk een erfelijke aanleg.

Toch is er nog niet helemaal bekend wat de artrose oorzaak is, waarschijnlijk een samenspel van verschillende factoren. Zo komt artrose in de ene familie vaker voor dan in de andere en kan er bij een erfelijke aanleg al op jonge leeftijd artrose worden vastgesteld. Daarnaast kan overbelasting van een gewricht ook een belangrijke rol spelen in de oorzaken van artrose, bijvoorbeeld door overgewicht of door te veel beweging.

Artrose oorzaak

Soms komt het voor dat artrose begint op de plaats van een vroeger opgelopen blessure of beschadiging in of rond het gewricht. Vaak bij zwakke gewrichtsbanden, een botbreuk of een beschadigde meniscus. Ook kan de artrose ontstaan door een ontsteking die veroorzaakt is door reumatoïde artritis. Andere factoren die de kans op artrose vergroten zijn overgewicht waardoor de gewrichten extra belast worden.

Langdurig zwaar belasten van de gewrichten, zwaar lichamelijk werk en te veel en te intensief sporten. Ook kunnen andere ziekten in de gewrichten zoals reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht de kans op artrose vergroten. De exacte oorzaken artrose zijn op het moment nog niet bekend, wel weten we wat extra kans geeft op artrose.

Wat is de oorzaak van artrose?

Doordat er pijn in de gewrichten optreed zien we vaak dat het bot wat vast zit aan het aangetaste kraakbeen anders gebruikt wordt. Hierdoor kunnen er haakjes aan het bot groeien, deze haakjes worden osteofyten genoemd. Het botvlies en het gewrichtskapsel kunnen hierdoor irriteren.

Door de pijn gebruiken de patiënten de gewrichten minder wat niet bevorderlijk is voor het leven met artrose. Het is juist belangrijk om voldoende te blijven bewegen, op een goede en verantwoorde manier.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn toegestaan.